2017. március 21., kedd

Bírálat a "New Age"-es reinkarnáció kapcsán

"A reinkarnációba vetett hit is jellemző a New Age-re – itt a reinkarnáció az ego vagy az alacsonyabb én újjászületése egy másik testben, akár emberiben, akár ember alattiban. Az elképzelés lényege az, hogy ha az ember elmulasztja tökéletesíteni egóját vagy alacsonyabb énjét ebben az életben, újabb esélyt kaphat. Sőt, ez a második vagy akár hétszázadik esély része annak az evolúciós folyamatnak, amelynek minden egyén állítólag végighalad – nem Isten vagy a végső valóság realizálásáig, hanem az „Eggyel” vagy a „Szupertudattal”  való egybeolvadásáig valamilyen Theilard – féle „ómega-ponton”. Azonban elfelejtkeznek arról, hogy a reinkarnáció mint olyan nem a hinduizmus tanítása, hanem inkább a teozófiáé, és ha a reinkarnáció valóban megtörténhetne, akkor az a hinduizmus szempontjából kudarcnak minősülne. A hinduizmus nézőpontja szerint az élet célja nem  újjászületni és újabb esélyt kapni a szenvedélyek kielégítésére, hanem inkább megszabadulni a létesülés folyamatának egészéből."
(Rama P. Coomaraswamy: "A hinduizmus deszakralizálása nyugati fogyasztásra.")

A modernista "krisnások" illetve nyugati buddhisták (hippibuddhisták) arra vágynak, amitől a szakrális hinduizmus valamint szakrális buddhizmus meg akar a szabadulni.

"Amíg "magunkat" szeretjük, és az "önmegtagadást" csak az "altruizmus" értelmében fogjuk fel, vagy ameddig önmagunk vagy mások "személyes" halhatatlanságához ragaszkodunk, még egyetlen lépést sem tettünk. De máris komoly haladást könyvelhetünk el, ha megtanuljuk pozitívumként elfogadni az én megsemmisítésének gondolatát, bármennyire is ellenkezzen ez természetes "vágyunkkal", s bármennyire is ez az, ami "mindenkitől idegen"  ("allen menschen fremde", Eckhart mester) ez." (Ananda K. Coomaraswamy: "Akimcanna: Önmegsemmisítés")

Niszargadatta Maharádzs: "Ami születik, annak meg is kell halnia.".

Nincsenek megjegyzések: